Андрій Горбань

Андрій Горбань (посмертно) Award

Горбань Андрій Вікторович – командир відділення 79-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, сержант (посмертно).

Народився 24 січня 1993 року в селі Миколаївка Казанківського району Миколаївської області. У 2010 році закінчив загальноосвітню школу села Миколаївка. Навчався на факультеті фізичного виховання Миколаївського національного державного університету імені В.О.Сухомлинського.

У 2012-2013 роках проходив строкову військову службу в 79-й окремій аеромобільній бригаді Високомобільних десантних військ Збройних Сил України (військова частина А0224, місто Миколаїв). З 2013 року продовжив військову службу за контрактом на посаді командира відділення 79-ї окремої аеромобільної бригади.

З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Брав участь в боях за Савур-Могилу, місто Іловайськ Донецької області та Міжнародний аеропорт «Донецьк».

28 листопада 2014 року був одним з трьох вояків, котрі встановили Державний Прапор на прострілюваному терористами даху старого терміналу Міжнародного аеропорту «Донецьк».

29 листопада 2014 року під час одного з найбільш масованих штурмів, влаштованих бойовиками і російським спецназом в аеропорту міста Донецьк, молодший сержант Горбань прикривав найнебезпечніший напрямок та півгодини стримував противника. Під час бою військовослужбовець отримав два кульові поранення. Товариші витягнули тяжко пораненого воїна під шквалом вогню. Слідом, практично відразу, по позиції молодшого сержанта Горбаня вдарив гранатометник. Вибухом його скинуло з третього поверху на другий, він був ще живий, йому надали першу медичну допомогу, евакуювали до лікарні. На наступний день, 30 листопада під час операції Андрій Горбань помер, у нього не витримало і зупинилося серце.

Похований на кладовищі села Миколаївка Казанківського району Миколаївської області.

Нагороджений орденом «За мужність» ІІ ступеня (05.11.2019; посмертно) та III ступеня (04.12.2014), недержавною нагородою – орденом«Народний Герой України» (15.01.2016; посмертно).

5 червня 2015 року в селі Миколаївка на будівлі загальноосвітньої школи (вулиця Ревкомівська, 242), де навчався Герой, йому відкрито меморіальну дошку.

Залишилися мати, брат, наречена.

Оригінальний текст Український меморіал

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Горбань Андрій Вікторович

Книга пам’яті полеглих за Україну Горбань Андрій Вікторович

created by