Іван Базаренко

Іван Базаренко Award

Історія Івана Базаренка – це історія про те, як десантник з Миколаєва став на захист своєї країни, брав участь у найстрашніших боях на сході держави, а після – вирішив взяти участь у змінах зсередини та приєднався до лав поліцейських.

У 2003 році ще зовсім юним хлопцем Іван Базаренко вступив до лав Збройних сил України. Його служба розпочалась у Миколаївському військовому автомобільному коледжі, а потім – в Академії Сухопутних військ у Львові. Після закінчення двох навчальних закладів та курсів офіцерів, Іван отримав довгоочікуване звання лейтенанта. 

Так у 2012 році на молодого лейтенанта поліції чекала служба  в аеромобільному-десантному взводі 79-ї ОАМБр. Згодом він був призначений  командиром взводу.

Але, за його словами, найважливіша місія чекала на нього у  березні 2014 року. Тоді Іван одним з перших у складі 1-ї десантно-штурмової роти був направлений на кордон з тимчасово окупованою АР Крим. Тоді він і не здогадувався, що вже через місяць розпочнуться справжні військові дії.

Вже у  квітні офіцер був направлений безпосередньо  до зони проведення антитерористичної операції. Там він брав участь у перших бойових діях у Лимані (раніше – Красний Лиман), у Бахмуті (раніше – Артемівськ).

Саме у тих перших боях він разом із товаришами по службі  потрапив в оточення на Савур-могилі, що на кордоні з Російською Федерацією, та був поранений.

«Ми потрапили в оточення. Це були страшні дні. Щодня ми зазнавали втрат… Гинули хлопці… Дуже важко це все згадувати», – каже Іван.

Потім був госпіталь, реабілітація, і – повернення на службу. Одразу після одужання бійця направили на оборону Донецького аеропорту…

Звідти бійцю вдалося повернутися живими. Але навіть після цього його служба на Сході не завершилась. Іван побував майже у всіх «гарячих» точках. Три роки він вірно і віддано служив та захищав свою країну.

Тільки у 2017 він повернувся додому, до рідного Миколаєва. Але вже через декілька місяців боєць зрозумів, що підтримка безпеки, миру та спокою – його покликання. Так у серпні 2017 року  він долучився до лав патрульної поліції України, де почав готувати бійців підрозділів тактико-оперативного реагування.

І зараз Іван Базаренко є заступником начальника Управління – начальника відділу чергової служби УПП в Миколаївській області.

За 15 років служби Іван отримав багато нагород. Але сам поліцейський зізнається, що серед всіх нагород та відзнак найбільше він пишається  найвідомішою українською недержавною нагородою Орденом «Народний Герої України», який демонструє довіру від громадян та визнання народом України, та Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, який боєць отримав за завзяті бої та оборону Донецького аеропорту.

created by