Олександр Черкашин

Олександр Черкашин (посмертно) Award

Черкашин Олександр Миколайович – боєць тактичної групи «Білорусь» 1-ї штурмової роти 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

Народився 27 вересня 1982 року в місті Брест (Білорусь). Білорус. Закінчив середню школу міста Бреста. У дитячі та юнацькі роки серйозно займався спортом. Після закінчення школи вступав до спортивної академії у Мінську, але йому не вистачило одного балу для проходження по конкурсу.

Займався громадською діяльністю. Активно брав участь в національному русі Білорусі. Був членом спортивно-патріотичної організації «Край», активістом руху «Зубр». З 2009 року – в організації «Білоруська християнська демократія», став головою Брестського міського осередку організації. Брав участь у ряді акцій демократичних сил, за що неодноразово затримувався міліцією Білорусі.

Навчався у Таврійському християнському інституті у місті Херсон.

У 2014 році добровольцем вступив до лав Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», був бійцем тактичної групи «Білорусь» 1-ї штурмової роти 5-го окремого батальйону, виконував обов’язки капелана.

З січня 2015 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Позивний «Тарас». Брав участь у боях за Донецький аеропорт, у селищі Піски Ясинуватського району Донецької області, у районі міста Маріуполь Донецької області.

10 серпня 2015 року боєць Черкашин отримав тяжкі осколкові поранення грудей, нирки та голови в бою поблизу села Біла Кам’янка Тельманівського (нині – Бойківського) району Донецької області.

Добровольця доставили на лікування до шпиталю міста Запоріжжя. Спочатку Олександр Черкашин був підключений до апарату штучного дихання, потім у нього почався сепсис і він впав у кому. Доброволець переніс декілька операцій. Лікарі боролися за його життя, проте їх зусилля виявилися марними. 28 серпня 2015 року Олександр Черкашин помер від отриманих поранень.

3 вересня 2015 року похований на кладовищі села Камениця-Жировецька Брестського району Брестської області (Білорусь).

Нагороджений орденом «Народний Герой України» (26.03.2016; посмертно).

Залишились батьки та двоє братів.

28 березня 2016 року у Києві на будівлі коледжу Київського національного університету технологій та дизайну (вулиця Білоруська, 22) відкрито пам’ятник білорусам, загиблим за Україну (присвячений білорусам, що загинули під час подій Євромайдану та в ході антитерористичної операції на сході України), серед яких ім’я Олександра Черкашина.

Оригінальний текст Український меморіал

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Черкашин Олександр Миколайович

Книга пам’яті полеглих за Україну Черкашин Олександр Миколайович

created by