Решат Аметов

Решат Аметов (посмертно) Award

Аметов Решат Мідатовіч – громадський діяч.

Народився 24 січня 1975 року. Кримський татарин. Закінчив середню школу, потім – вищий навчальний заклад за спеціальністю «інженер-будівельник».

Жив в місті Сімферополь Автономної Республіки Крим. Працював на будівництвах.

На початку березня 2014 року, коли почалася окупація Криму російськими військами, Р.М.Аметов побачив виступ секретаря Ради національної безпеки і оборони України про оголошення часткової мобілізації. Відізвавшись на цей заклик, він 3 березня 2014 о 7:30 вийшов з дому з наміром піти до військового комісаріату і записатися в ряди добровольців. У той же день він відправився на площу Леніна в Сімферополі, де сам провів одиночний пікет біля Ради міністрів Автономної Республіки Крим, протестуючи проти окупації Криму російськими військами. Р.М.Аметов простояв всього 15 хвилин, після чого там же, в центрі Сімферополя, був викрадений російськими бойовиками – його заштовхнули в автомобіль «Шевроле-Лачетті» і вивезли в невідомому напрямку. Після цього на зв’язок він більше не виходив.

15 березня 2014 тіло Р.М.Аметова було виявлено в полі біля села Суничне Білогірського району Автономної Республіки Крим з зовнішніми ознаками насильницької смерті. Його голова була обмотана скотчем, на руках наручники, а на тілі численні сліди тортур. Причиною смерті стала проникаюча рана лівого ока, отримана в результаті вогнепального поранення.

18 березня 2014 похований на кладовищі «Абдал» в місті Сімферополь.

Указом Президента України №134 / 2017 від 18 травня 2017 за громадянську мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України під час акцій протесту проти окупації Російською Федерацією Кримського півострова Аметову Решату Мідатовічу посмертно присвоєно звання Герой України з врученням ордена « Золота Зірка”.

Нагороджений орденом «Золота Зірка» (18.05.2017; посмертно), недержавної нагородою – орденом «Народний Герой України» (18.11.2015; посмертно).

Залишилися дружина, син і дві дочки.

Оригінальний текст Український меморіал

created by