Річард Горда

Річард Горда Award

Річард Горда, медичний батальйон ДУК ПС “Госпітальєри”, учасник громадського об’єднання «волонтерська група «Зігірь». (Фото: Роман Ніколаєв)

Волонтерством займається з вересня минулого року. До цього разом з дружиною та іншими однодумцями одними з перших стали поставляти термобілизну для армії. Така білизна дозволяє бійцеві більш-менш комфортно переносити температуру до мінус 28 градусів. Забезпечили більш ніж 6500 чоловік. Ще поставляли в аеропорт спальники, хлопці в них спали прямо на підлозі. Чиновникам з міноборони, до речі, це не сподобалося. Вони-то постачали «Білугу» (солдатська білизна радянського зразка), його у фільмах 60-х про армію можна побачити.

На початку жовтня минулого року поїхав на фронт як волонтер. Спочатку возив продукти. Вже на початку цього року почав займатися прифронтовими госпіталями. Перша його колона (ласкаво називає “міні-конвой”) складався з 4 машин, поїхали в Селідово. Якраз в період, коли з аеропорту почали привозити 200-х, 300-х. З тих пір займається постачанням прифронтових госпіталів і окремо госпитальєрами – польовими медиками.

Люди дзвонять, просять. Забезпечення – нікудишнє. Ті ж аптечки – радянських часів: бинт, кровоспинний джгут-трубка, смішно просто. Та й тих не вистачає.

Волонтерам, за словами Річарда, останнім часом дуже важко. Минулий рік і до лютого-березня цього року допомога була дуже великою. Удома майже не бував. Приїжджав, ночував, на наступний ранок знову виїжджав. Двома, трьома, а то й чотирма машинами. Допомога різко зменшилася одночасно із зубожінням людей. Адже основна допомога – від пересічних українців. Можновладці (або заможновладці) в цьому процесі не беруть участь. Якщо порівняти, наприклад, з минулим роком – раз на 10. У розпал подій в аеропорту за 2 дні збирали близько 45000 грн, купували на них медикаменти. Зараз у місяць тисяч 30, і те, допомагає в основному діаспора. На фронті це дуже відчувається.

Фронт залежить від волонтерів дуже сильно. Держава тільки обіцяє. А ще офіційна влада багато приховує. Обстріли, багато поранених, убитих, але про це часто замовчують. Коли люди бачать реальну ситуацію, знають правду, вони починають більше допомагати. Було б більше правди – допомоги була б більше.

Для Річарда найкраща нагорода – це народна. З рук влади нагород не хоче, не довіряє, бачачи, що діється на фронті.
23 червня 2015р. Річард Горда удостоєний звання «Народний Герой України» і нагороджений першою недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України».

Оригінальний текст Ветерани.UA

created by