Сергій Кацабін (посмертно)

Сергій Кацабін (посмертно) Award

22.04.1983 – 09.02.2015

Кацабін Сергій Борисович – фармацевт відділення медичного постачання 1-ї окремої медичної роти імені Пирогова Північного територіального Київського управління Національної гвардії України, солдат резерву.

Народився 22 квітня 1983 року в місті Козятин Вінницької області. У 2000 році закінчив загальноосвітню школу №2 міста Козятин, потім – медичне училище за спеціальністю «Фельдшер». Працював медичним братом в психіатричній лікарні селища міського типу Глеваха Васильківського району Київської області, потім – фельдшером швидкої медичної допомоги. Навчався на заочній формі навчання в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на фармацевтичному факультеті.

З початком бойових дій на сході України Сергій Кацабін був медиком-волонтером. На протязі літа-осені 2014 року допомагав медикам 2-го резервного батальйону оперативного призначення (з липня 2014 року – батальйон оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького) Національної гвардії України поблизу міста Слов’янська Донецької області та на позиції «Хрест» (місто Дебальцеве Донецької області).

З 31 грудня 2014 року проходив військову службу в 1-ій окремій медичній роті імені Пирогова Північного територіального Київського управління Національної гвардії України (військова частина 3001, місто Київ).

З січня 2015 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

9 лютого 2015 року екіпаж санітарної машини 7-ї окремої автомобільної санітарної роти, до складу якого входили Михайло Балюк та Анатолій Суліма, разом з фельдшером Національної гвардії України Сергієм Кацабіним, виїхали з позиції “Хрест” (місто Дебальцеве Донецької області) для евакуації поранених до міста Артемівськ (нині – Бахмут) Донецької області. По дорозі до міста, біля села Логвинове Артемівського району, санітарна машина потрапила у засідку та наїхала на міну (за іншими даними, в неї влучив постріл з протитанкового гранатомета). В результаті вибуху загинуло четверо військовослужбовців, в тому числі і Сергій Кацабін, який з того моменту вважався зниклим безвісти. Одному пораненому вдалося врятуватися, його викинуло з машини вибуховою хвилею.

21 грудня 2015 року рішенням Козятинського міського районного суду Вінницької області Кацабіна Сергія оголошено померлим та встановлено дату смерті 9 лютого 2015 року.

До квітня 2016 року числився в списках зниклих безвісти, після експертизи ДНК було встановлено, що він похований, як невідомий солдат, на Краснопільському кладовищі в місті Дніпро.

22 квітня 2016 року перепохований на кладовищі міста Козятин.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (21.03.2016; посмертно), орденом “Народний Герой України” (24.07.2016; посмертно).

11 листопада 2016 року в місті Козятині на фасаді будівлі загальноосвітньої школи №2 (вулиця Героїв Майдану, 2), де навчався Сергій Кацабін, йому відкрито меморіальну дошку.

Джерело

created by