Сергій Шуліков

Сергій Шуліков (посмертно) Award

Сергій Вікторович Шуліков народився 11 травня 1983 року у селі Садове Сінгурівського району Миколаївської області. Професійний військовий – майор Шуліков Сергій Вікторович, командир роти, інструктор з парашутно-десантної підготовки 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних сил України.

Став учасником бойових дій на сході України з перших днів від початку російської агресії. Мав дружину Світлану, яка була при надії, та дітей Даринки та Владислава.

Свого командира бійці згадують теплими і добрими словами: «Він справжній командир, не ховався за спинами своїх підлеглих, завжди був попереду, даремно не ризикував життям хлопців, був чуйним, доброзичливим, справжнім воїном». Яскравим прикладом став один із багатьох епізодів, про який розказав його бойвий друг: «Під час розвідки перший з двох БТРів потрапив у ворожу засідку. Його впритул почали розстрілювати бойовики. Сергій, командир другого БТРу, не роздумуючи, дав своїм бійцям команду: «Земля!», негайно покинути машину!», а сам, залишившись з одним механіком, рвонув на допомогу першому БТРу. Якби не він, там загинули б усі».

Завдяки такому рішенню більшість солдатів другого екіпажу залишилися живими, і був збережений екіпаж, підпорядкований майору. Отримавши наказ на відрядження у зону проведення антитерористичної операції, Сергій спокійно та виважено прийняв рішення щодо виконання наказу.

Але війна жорстоко внесла свої корективи і одним ворожим пострілом зруйнувала цілий світ сподівань, мрій і щастя. «Це був не вибух гранати чи гранатомета. Це був постріл снайпера. Сергій сидів на командирському місці у БТРі. Снайпери цілеспрямовано цілять у командирів…» – так розказували бійці, які були поруч зі своїм командиром в останні хвилини його життя.

Майор Сергій Вікторович Шуліков загинув 28 липня 2014 року біля міста Шахтарська Донецької області. Обірвалося квітуче життя… Маленька Інесса знатиме про свого Татка з розповідей рідних.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 року, “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Указом № 7 від 2 серпня 2015 р. нагороджений відзнакою “Народний Герой України” (посмертно).

Оригінальний текст 1ZT.UA

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Сергій Вікторович Шуліков

Книга Пам’яті полеглих за Україну Сергій Вікторович Шуліков

created by