Волонтерська організація "Help Army"

Волонтерська організація “Help Army” Award

Help Army («Допоможи армії») — найбільша в Харкові та одна з найчисленніших і найпомітніших в Україні волонтерських організацій допомоги українським військовим у зоні АТО. Займається технічною, речовою, медичною та іншою допомогою бійцям, а також підтримкою демобілізованих, їх дітей та мешканців постраждалих населених пунктів. Крім того, організація через створений нею благодійний фонд «Харків з тобою» здійснює різноманітні гуманітарні проекти.

Група почала роботу в березні 2014, під час анексії Криму. Спершу активісти доправляли військовим їжу, одяг, побутові речі, запчастини тощо. З часом коло діяльності об’єднання та його чисельність зростали. У серпні в ньому вже було близько 500 волонтерів, серед яких 14 координаторів.

Станом на травень 2014 група допомагала 80-й та 92-й бригадам, 95-му десантному батальйону, 1-му батальйону Нацгвардії, частинам внутрішніх військ та іншим формуванням і зібрала близько 3 млн гривень. У жовтні 2014 вона звітувала про надання різноманітної допомоги вже на суму близько 10 млн гривень.

У серпні 2014 року двоє членів Help Army — Вікторія Мілютіна та Тетяна Бідняк — були призначені радниками на громадських засадах голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути. Восени 2015 Тетяна Бідняк увійшла до складу Координаційного штабу волонтерів «Сармат» при Міністерстві оборони. 2019 року Бідняк (на той час депутат облради) була виключена з організації.

У листопаді 2014 група зареєструвала благодійний фонд «Харків з тобою» під керівництвом Андрія Шейніна (сама вона є неформальним об’єднанням). До завдань фонду входить, зокрема, гуманітарна та освітня діяльність. Він, у свою чергу, того ж місяця став співзасновником Асоціації народних волонтерів України.

У грудні 2014 Help Army та низка інших громадських організацій створили на Харківщині громадський штаб територіальної оборони області.

Напрямки роботи:

  • Надання військовим різноманітних приладів та амуніції, у тому числі розроблених власними силами. Зокрема, група розробила бронещити для захисту зенітних гармат і домовилася про їх виготовлення з Харківським заводом засобів індивідуального захисту. 28 травня 2015 року військовим було передано 100-й екземпляр цих щитів, а за підсумками 2014—2015 років — понад 110 екземплярів. Крім того, волонтери налагодили виробництво вдосконалених станків для кулеметів, глушників, полум’ягасників, «кішок» для розмінування та захисних екранів для важкої техніки. Станом на травень 2015 військовим було надано близько 200 «кішок», а захисними екранами було обладнано більшість танків 92-ї бригади. За словами активістів групи, станом на липень 2014 вони закупили близько 100 бронежилетів 4 класу. Повідомляють вони і про постачання військовим безпілотників, автомобілів, планшетів, будматеріалів та іншого.
  • Розконсервування танків та бронетранспортерів (започатковане Тетяною Бідняк у березні 2014). Спершу волонтери допомагали комплектуючими для військової техніки військовій частині в Башкирівці (92-а бригада), а в травні стали возити різноманітне обладнання військовим в Ізюмі.
  • Допомога прикордонникам та посилення пунктів пропуску на кордоні з Росією, зокрема викопування ровів та укріплення бліндажів. Станом на осінь 2014 року цим займалися до 40-50 волонтерів («окопний батальйон») під керівництвом В’ячеслава Целуйка та Катерини Макаренко, які збиралися кожну неділю. Восени 2014 вони допомогли зробити кругову систему окопів і три бліндажі та встановити 10 бетонних плит на пунктах контролю «Стрілеча» та «Журавлівка».
  • Допомога військовим одягом, взуттям, білизною, медикаментами, продуктами, водою тощо, новорічні подарунки та привітання зі святами; налагодження виробництва сухих борщів разом із кількома іншими волонтерськими організаціями Харківщини.
  • Медична допомога пораненим, закупівля медикаментів та обладнання для медичних закладів зони АТО та Харківської області (координатор — Вікторія Мілютіна, яка співпрацює, крім того, з групою «Сестра милосердя АТО/Харків»). За словами волонтерів, вони надали допомогу кільком десяткам шпиталів та лікарень, а також провели десятки навчань із тактичної медицини. Крім того, надається допомога дитячим будинкам. Група співпрацює з Департаментом охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації в напрямку медичного забезпечення внутрішньо переміщених осіб.
  • Створення «Волонтерської диспетчерської» — проекту з координації роботи волонтерських бригад швидкої допомоги, які, за словами активістів, вивезли кількасот поранених. Здійснено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
  • Регулярна організація концертів для бійців у лікарнях та на позиціях. Перші концерти відбулися в кінці липня 2014. За підсумками 2014 та 2015 років активісти звітують про понад сотню заходів.
  • Різноманітні інші проекти: організація відпочинку в Австрії для дітей військових, створення в Харкові осередку «Пласту», участь в організації культурних заходів, привернення уваги до українських політв’язнів у Росії, збір допомоги для мешканців постраждалих населених пунктів, транспортування загиблих у їх рідні міста, тощо. За словами волонтерів, вони ініціювали реформування мобілізаційної системи і запобігли незаконній мобілізації понад 200 харків’ян, створили служби правової та психологічної підтримки та допомогли десяткам демобілізованих із працевлаштуванням.
  • Разом із кількома іншими волонтерськими групами та громадськими організаціями і за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» група організувала в Харкові перший Форум солідарності волонтерів, що відбувся 19 вересня 2014 року.

23 липня 2015 року організація Help Army була нагороджена недержавним орденом «Народний Герой України»

Оригінальний текст Вікіпедія

created by