Євген Пікус (посмертно)

Євген Пікус (посмертно) Award

Підполковник14.09.1979 – 25.08.2014

Пікус Євгеній Михайлович – старший офіцер з реєстрації та паспортної роботи відділу прикордонного контролю та реєстрації штабу Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, підполковник.

Народився 14 вересня 1979 року в місті Вінниця. Закінчив загальноосвітню школу №30 (нині – загальноосвітня школа – гімназія №30 імені Тараса Шевченка) міста Вінниці.

З кінця 1990-х років в Прикордонних військах України. Закінчив Національну академію Прикордонних військ України імені Богдана Хмельницького (нині – Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, місто Хмельницький). Проходив службу на різних посадах в Державній прикордонній службі України.

З 11 липня 2014 року підполковник Пікус керував підрозділами Державної прикордонної служби України у районі контрольно-пропускного пункту «Красна Талівка» на кордоні з Російською Федерацією, який розташований поблизу села Красна Талівка Станично-Луганського району Луганської області.

28 липня 2014 року в районі селища Талове Станично-Луганського району Луганської області, за п’ять кілометрів від лінії Державного кордону, під час роботи пошукової групи реагування біля службового автомобіля пролунав вибух. Спрацював радіокерований фугас. Декілька військовослужбовців, зокрема, начальник штабу регіонального управління полковник Віктор Бабюк та начальник Луганського прикордонного загону полковник Сергій Дейнеко отримали важкі поранення. Після цього одразу розпочався мінометний обстріл. Підполковник Євген Пікус, ризикуючи власним життям, підігнав іншу машину, затягнув у неї поранених, сів за кермо та помчав до лікарні. Незважаючи на міни, які лягали майже поруч, небезпеку бути обстріляним з наших блокпостів (часу зупинятися та повідомляти пароль не було), він таки зумів урятувати життя товаришів.

25 серпня 2014 року в районі селища Талове Станично-Луганського району Луганської області підрозділи Державної прикордонної служби України вступили у бій з диверсійно-розвідувальною групою, яка перетнула Державний кордон України з території Російської Федерації на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганської області. Під час бою, який тривав дві з половиною години, диверсійно-розвідувальна група отримала вогневу підтримку у вигляді мінометів, двох бронетранспортерів, двох бойових машин піхоти та двох бойових вертольотів Мі-24 Збройних сил Російської Федерації, які вели вогонь по позиціям українських прикордонників з території Російської Федерації. Незважаючи на чисельну та вогневу перевагу ворога, прикордонникам вдалося зупинити диверсійно-розвідувальну групу, але на жаль великою ціною. В ході бою трьох прикордонників було поранено, четверо загинуло, один з них – підполковник Пікус. Куля снайпера влучила йому в потилицю під каску та дві кулі пробили бронежилет.

27 серпня 2014 року похований на Алеї Слави Центрального кладовища міста Вінниці.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (08.09.2014; посмертно), медаллю «За військову службу Україні» (21.08.2014), іншими медалями, недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України» (01.10.2016; посмертно).

20 березня 2015 року в місті Вінниця на фасаді будівлі загальноосвітньої школи – гімназії №30 імені Тараса Шевченка (вулиця Стрілецька​, 62), де навчався Євгеній Пікус, йому встановлено меморіальну дошку. 25 серпня 2015 року поблизу села Красна Талівка Станично-Луганського району на території відділу прикордонної служби “Красна Талівка” відкрили пам‘ятний знак воїнам-прикордонникам, які загинули 25 серпня 2014 року під час бою з російською диверсійно-розвідувальною групою, серед них ім’я підполковника Пікуса Євгена. 29 квітня 2016 року під час сесії Вінницької міської ради, було прийнято рішення про перейменування вулиці Папаніна на вулицю Євгена Пікуса.

Залишились батьки, старша сестра і брат-близнюк (теж прикордонник).

Джерело

created by