Дан Колісник

Дан Колісник (посмертно) Award

Колісник Дан Вікторович – командир роти 140-го окремого центру спеціального призначення Головного управління розвідки Міністерства оборони України, капітан.

Народився 30 грудня 1989 року в селі Калиня Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. У 2003 році закінчив 8 класів загальноосвітньої школи села Кульчіївці Кам’янець-Подільського району, у 2006 році – Кам’янець-Подільський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

З 2006 року в Збройних Силах України. У 2010 році закінчив з відзнакою та золотою медаллю факультет аеромобільних військ та розвідки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (місто Львів) за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення».

З 2010 року служив в 140-му окремому центрі спеціального призначення Головного управління розвідки Міністерства оборони України (військова частина А0661, місто Хмельницький).

З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

24 липня 2014 року групі під командуванням капітана Колісника було поставлено завдання провести пошук противника в районі міста Первомайськ Луганської області в денний час. В результаті цієї операції група капітана Колісника знищила автомобільну колону противника, яка складалася з двох автомобілів «Жигулі», двох автобусів «ПАЗ», мікроавтобуса «Газель» та джипа. Також противник поніс втрати в особовому складі, які складали не менше 70-80 осіб. Але на жаль у цьому бою загинуло четверо спецпризначенців, за життя яких, група капітана Колісника і він особисто, боролися до останнього.

26 жовтня 2014 року капітан Колісник загинув під час виконання бойового завдання по деблокуванню 32-го блокпосту в районі селища Софіївка Перевальського району Луганської області.

30 жовтня 2014 року похований на Бендюзькому кладовищі міста Червоноград Львівської області.

4 березня 2015 року у селі Кульчіївці Кам’янець-Подільського району на фасаді будівлі загальноосвітньої школи (вулиця Першотравнева, 2), де навчався Дан Колісник, йому встановлено меморіальну дошку.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (21.08.2014), орденом «За мужність» ІІІ ступеня (27.11.2014; посмертно), недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України»(15.01.2016; посмертно).

Почесний громадянин Кам’янець-Подільського району (посмертно), мiста Червонограда (25.06.2015; посмертно).

Залишились дружина та двоє синів.

Оригінальний текст Український меморіал

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Колісник Дан Вікторович

Книга пам’яті полеглих за Україну Колісник Дан Вікторович

Ю.Бутусов ЦЕНЗОР.НЕТ “Капитан Дан Колесник: “Самый тяжелый бой 140-го центра сил специальных операций”

created by