Дмитро Ярош

Дмитро Ярош Award

Дмитроо Анатолійович Ярош (нар. 30 вересня 1971, м.Кам’янське, Дніпропетровська обл.) — український громадсько-політичний діяч, колишній лідер організації «Правий сектор» (2014—2015), командувач Української добровольчої армії. Народний депутат України VIII скликання. Радник Начальника Генерального штабу України. (Фото: Роман Ніколаєв)

Народився у звичайній сім’ї. Батько працював на Дніпровському металургійному комбінаті, а мама на вагонобудівному заводі.

У 1988 році закінчив СШ № 24 м. Кам’янське (тоді — Дніпродзержинськ). Після школи одразу пішов працювати на завод. З жовтня 1989 по листопад 1991 проходив службу в ракетних військах Радянської армії в Білорусі, а потім під Іркутськом.

З листопада 1988 року включився у національно-визвольну боротьбу. Член Народного руху України з лютого 1989 та Української Гельсинської спілки з червня 1989.

У червні 1994 став членом-засновником всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С. Бандери.

Керував Кам’янською чотою, Січеславським обласним загоном, Дніпровським куренем, Наддніпрянським кошем.

З 1996 по 1999 роки — голова центрального проводу Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери.

З серпня 1999 по 2002 — член центрального проводу, відповідальний за діяльність організаційних структур на Наддніпрянщині, та куратор зовнішньо-політичного відтинку діяльності «Тризуба».

У 2001 завершив навчання на філологічному факультеті Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка.

З 2002 — Головний інспектор «Тризубу», член Центрального Проводу. З січня 2005 виконував обов’язки Голови Центрального Проводу. 14 серпня 2007 на VI Надзвичайному Великому Зборі Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери затверджений Головою Центрального Проводу.

У 2007 ініціатор створення та керівник Міжнародного Антиімперського Фронту.

14 жовтня 2010 р. на розширеній нараді Центрального Проводу склав повноваження Голови Центрального Проводу ВО «Тризуб» ім. С. Бандери. З жовтня 2010 р. ініціатор створення та координатор єдиного Націоналістичного руху.

15 липня 2012 р. рішенням старшинської наради Організації проголошений Провідником «Тризубу».

11 листопада 2015 Дмитро Ярош заявив про складення з себе повноважень провідника національно-визвольного руху «Правий сектор».

28 грудня 2015 Дмитро Ярош заявив про вихід з організації Правий сектор та ініціював створення нового громадсько-політичного руху

Наприкінці листопада 2013 року, під час Євромайдану у Києві, Дмитро Ярош був одним з ініціаторів створення громадського руху «Правий сектор» — об’єднання націоналістичних організацій та осіб, з метою усунення так званого «режиму внутрішньої окупації» та звершення Української Національної революції. Допомагав у створенні Самооборони Майдану.

27 січня 2014 року відбулася прес-конференція Правого сектора на якій Дмитро Ярош вперше публічно виступив як лідер руху і висловив цілі та вимоги організації.

20 лютого, після жорстоких протистоянь у центрі Києва, до Правого сектора звернулися співробітники Служби безпеки України та запропонували зустрітися з Віктором Януковичем. Правий сектор делегував Дмитра Яроша на переговори, а співробітники СБУ залишилися, як гарантія його безпеки. Зустріч проходила у будівлі Адміністрації Президента України та тривала більше години, Янукович пропонував Ярошу підписати угоду про припинення конфлікту, але той йому відмовив та сказав, що Правий сектор буде боротися до кінця.

21 лютого, лідери парламентської опозиції (А. Яценюк, В. Кличко, О. Тягнибок) та президент підписали «Угоду про врегулювання кризи в Україні», що викликало невдоволення серед революціонерів. Тоді Дмитро Ярош вперше виступив на сцені Майдану і заявив що Правий сектор не складе зброї та не звільнить жодної будівлі поки Янукович не піде у відставку, закликав до продовження боротьби та заявив про готовність взяти відповідальність за подальше розгортання революції. Наступного дня, Віктор Янукович покинув Київ та втік до Росії.

22 березня відбувся перший партійний з’їзд Правого сектора та 27 з’їзд Української національної асамблеї. Політична партія «Українська Національна Асамблея» була перейменована на «Правий сектор», а головою був обраний Дмитро Ярош.

Після вбивства 24 березня одного з лідерів Правого сектора західної України Олександра Музичка («Сашка Білого»), Дмитро Ярош звинуватив МВС України у контрреволюційній діяльності та заявив, що відбувається тиск на Майдан та «Правий сектор». А також озвучив вимоги щодо відставки міністра МВС України Арсена Авакова та арешту працівників спецпідрозділу «Сокіл», яких ПС звинувачує у вбивстві Музичка.

Від квітня 2014 року брав участь у формуванні добровольчих загонів для боротьби з російською агресією на сході України.

15 липня Дмитро Ярош оголосив про створення на базі силового блоку «Правого сектора» Добровольчого українського корпусу — добровільного недержавного воєнізованого формування, метою якого є захист територіальної цілісності та незалежності України. Командиром Корпусу призначено Андрія Стемпіцького, а начальником штабу — Валерія Воронова.

21 січня 2015 у боях біля Донецька поранений внаслідок обстрілу з РЗСО «Град» (осколковий відкритий перелом нижньої третини плеча, легке поранення голови).

Нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (21 листопада 2016 р.) — за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Указом № 1 від 4 червня 2015 р. нагороджений відзнакою “Народний Герой України”

created by