Руслан Берладін

Руслан Берладін Award

Руслан Берладін, 39-річний боєць батальйону “Азов”.
Юрист за фахом, з Чернівців, він кинув всі особисті і бізнесові справи і добровільно пішов на передову.
Звільнення від бойовиків Маріуполя було для Руслана першою бойовою операцією. Збирався – як в останню путь. На плечах – протитанковий гранатомет. У кишенях – гранати. Планував заздалегідь: якщо буде критична ситуація, власноруч знищити і ворогів, і себе, щоб не потрапити в полон.
Зброї було мало, та й тільки 10% «азовців» тоді вміли тримати його руках. З техніки – кілька імпровізованих бронемашин на базі КамАЗів і УРАЛів. На одну з них встановили “зушку” (ЗУ 23/2), яка стала основною «вогневою міццю». Але у хлопців було величезне бажання, а досвід і знання набувалися в процесі.
Звільнення Маріуполя 13 червня 2014 року стало тим поворотним подією, яка змусила українців повірити в себе, свої сили, а українським військовим дозволило почати масштабний наступ на путінських терористів на всіх фронтах. Операція зі звільнення міста пройшла практично ідеально. Не постраждав жоден мирний житель, не загинув жоден український боєць. П’ять бійців отримали поранення, один з них важко.
Бойові товариші вже згодом розповіли: в точці, де Руслан висадився з машини, була закладена міна. Сепаратисти підірвали її дистанційно. Міна вибухнула просто під ногами. Більшу частину осколків Руслан прийняв на себе. Осколками йому розірвало внутрішні органи і руку.
Коли його привезли до Маріупольської лікарні, місцеві хірурги збиралися йому ампутувати праву руку, так як пошкодження були надто масштабні. При цьому лікарі оцінили втрату Русланом крові в 2 літри.
Врятувала швидка реакція побратимів. Єдиним на всю Україну госпітальних літаком пораненого доставили до Києва.
В інституті Шалімова, де працюють кращі в Україні судинні хірурги, зробили диво. Руслан не просто вижив. Лікарі зробили два десятка складних операцій. Встановили протез плечової кістки, зберегли руку, пересадили шкіру і тканини замість тих ділянок, які були знищені некрозом тканин, відновили розірвані осколками печінку і стравохід.
13 червня 2015 року мер Маріуполя Юрій Хотлубей вручив посвідчення та медалі Почесним громадянам Маріуполя – захисникам міста з полку “Азов”, в їх числі Руслану Берладіна. Маріуполь пам’ятає, кому він зобов’язаний своєю свободою.
А в суботу 26 березня 2016 року Руслан став Народним Героєм України.

Оригінальний текст Ветерани.UA

Більше інформації про героя:

created by