Сергій Кривонос

Сергій Кривонос Award

Сергі́й Григо́рович Кривоно́с — генерал Збройних сил України, перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗС України (05.01.2016 — 12.03.2019).

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (з 12 березня 2019 року).

Народився 26 липня 1970 року у місті Кременчук Полтавської області, в родині робітників; втім, його двоюрідний дід був учителем композиторів Георгія та Платона Майбород.

Після закінчення середньої школи навчався в кременчуцькому ПТУ № 19, працював на місцевому НПЗ.

У грудні 1988 року призваний до війська.

В серпні 1990 року вступив до Київського вищого загальновійськового командного училища, яке після ліквідації приєднали до Одеського інституту Сухопутних військ, який і закінчив в червні 1994-го.

Того ж року одружився.

Командир групи спецпризначення, командир 8-го хмельницького полку спецпризначення, — двічі виводив полк у найкращі частини ЗСУ за підсумками року; на керівних посадах в командуванні сухопутних та аеромобільних військ. Брав участь у багатьох міжнародних навчаннях.

2014-го особисто командував обороною Краматорського аеродрому, котра позначилася значними втратами нападників.

7 жовтня 2014-го призначений начальником Управління спеціальних операцій Генерального штабу. Полковник Кривонос і його команда розробили стратегію побудови українських Сил спеціальних операцій у співробітництві з представниками НАТО. Але, за даними журналіста Юрія Бутусова, начальник Генштабу Віктор Муженко негласно усунув Кривоноса від реалізації програми підготовки ССО, через особистий конфлікт.

5 січня 2016 року наказом Міністра оборони України призначений першим заступником командувача Сил спеціальних операцій ЗС України.

12 березня 2019 року Указом Президента України призначений заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

9 квітня президент Порошенко призначив Кривоноса головою комісії з військово-технічного співробітництва та експортного контролю, а 7 травня 2019 року став керівником новоствореної міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави. 29 листопада 2019 президент Зеленський звільнив Кривоноса з посади керівника групи.

У травні 2019 року секретним Указом Президента України заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос отримав звання генерал-майор

Кривоноса Сергія Григоровича Центральна виборча комісія зареєструвала 5 лютого 2019 року кандидатом на пост Президента України (суб’єкт висування — Політична партія «Воїни АТО»).6 березня 2019 року Сергій Кривонос зняв свою кандидатуру з виборів. Натомість він вирішив підтримати Петра Порошенка на майбутніх президентських виборах.

  • Орден Богдана Хмельницького III ст. (8 вересня 2014) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України
  • Медаль «За військову службу Україні» (27 липня 2018) — за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку
  • Орден Богдана Хмельницького II ст. (21 серпня 2020) — за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, виявлену під час бойових дій, зразкове виконання службових обов’язків та високий професіоналізм
  • Орден народний Герой України Указом № 4 від 5 липня 2015 р.
created by