Вадим Крайненко

Вадим Крайненко Award

Як теплонергетик із Харкова став розвідником у батальйоні «Айдар»

Як теплонергетик із Харкова став розвідником у батальйоні «Айдар»

Чотири з половиною роки на передовій. Харків’янин Григорій Сіваченко, відомий за позивним Гора, пішов служити добровольцем навесні 2014-го.

— Тут працівники з електрики приїхали із сумнівними документами. Що з ними робити?
— Запитай: звідки вони?

Це перемови бойовиків. Зафіксували їх під час виконання одного із завдань, розповідає розвідник батальйону «Айдар» Григорій Сіваченко.

«Чотири з половиною роки нуля. Чотири з половиною — з п’яти років війни, — говорить Сіваченко. — Перші танки «Айдар» викрав у сепаратистів, тобто нам не давали важку зброю. 121 одиниця важкої техніки була зібрана на 5 вересня 2014 року на нашій стоянці. Ми передали цю зброю ЗСУ».

За його словами, у похідному рюкзаці окрім зброї — теплі речі, харчі, питна вода, медикаменти, сокира, пилка, міні-пічка…

«Оцей рюкзак був на всіх операціях, які сягали понад 7 діб, тобто від 7 до 40 діб. Російська фірма. Провезений в Україну. Нащо це робилося? Для того, щоб ми виглядали, як російський спецназ, — пояснює розвідник. — Оце спеціальна накидка. Вона спеціально використовується для того, щоб мати можливість дуже швидко замаскуватись. Я візьму траву чи якісь рослини, притаманні саме цій місцевості і зроблю собі маскування».

— Це набір розвідника, правильно я розумію?
— Ми не кажемо, розвідника, кажемо — туриста.
— Ви за професією — фаховий військовий?
— Ні. Я за професією — теплоенергетик.

Григорій Сіваченко захистив кандидатську у харківському Політеху. Говорить: коли був студентом, навчався на військовій кафедрі, займався боксом, легкою та важкою атлетикою. Потім служив в армії.

«Ми 16 разів ходили на 32-й блокпост восени 2014-го. Там була заблокована міліцейська частина — батальйон «Вінниця». Дуже сміливі хлопці, ну так потрапили — там не фахова була підготовка оборони», — розповідає розвідник.

Скільки усього виконав завдань Гора, не говорить. За його словами, це таємниця.

«Після кожного виконаного завдання — чи вдале воно, чи не вдале — ти пишеш рапорт і проводиться розслідування», — каже розвідник.

За п’ять років війни Григорій отримав більш як 10 нагород. Є відзнаки і від міністерства, і від президента.

«Це орден — «Герой українського козацтва». У 2015 році я був 82-й, який отримав цей орден. За всю війну їх отримали не більше 90 людей», — показує нагороди Сіваченко.

На Донбасі Гора був поранений п’ять разів: тричі — ножем і двічі — з вогнепальної зброї. Зараз знову збирається до побратимів на передову.

created by