Василь Божок

Василь Божок Award

Божок Василь, позивний «Кулак», старший лейтенант Збройних сил України, командир танкового взводу 92-ї окремої механізованої бригади. Родом з Житомирщини.
Брав активну участь у бойових діях на сході України у складі екіпажа «Удав». Зранку 12-го лютого 2015 року командування гірсько-піхотного підрозділу поставило танкістам нове бойове завдання — вийти в район селища Логвинове та зайняти оборону. Екіпаж танка вибив терористів із будинків, де вони засіли, втрати останніх були значними. Після того отримали наказ замаскуватися в лісосмузі за селом. При висуванні на позиції виявили 3 танки терористів, які рухалися від Вуглегірська. В ході бою один танк противника спалахнув. Старший солдат-механік танка Артур Шахмандаров почав відводити бойову машину заднім ходом, при цьому Василь Божок вів вогонь по противнику. Екіпаж сховав танк за двома підбитими БМП та продовжував обстріл терористів, було підбито другий танк, башта від вибуху відлетіла від корпусу. Маневруючи та ведучи обстріл, екіпаж продовжував бій. У цей час на підмогу терористам прибули 3 танки, проте вони не змогли виявити українську бойову машину. Перебуваючи у замаскуванні, екіпаж зумів підбити ще один танк терористів. Після використання майже всього боєкомплекту танк рушив до Луганського, взявши на броню трьох вояків 79-ї бригади.
Удостоєний звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» та Ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, нагороджений орденом Народний герой України 10.02.2016.

Оригінальний текст ОБЛИЧЧЯ ВІЙНИ: ВАСИЛЬ БОЖОК

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Божок Василь Миколайович

Герої України: Божок Василь Миколайович

created by