Володимир Шумейко

Володимир Шумейко Award

Володимир Шумейко, позивний «Ромео», боєць добровольчого батальйону «Донбас». (Фото: Роман Ніколаєв)

Родом з Кривого Рогу. Навчався в Криворізькому Національному університеті, планував стати програмістом.

28 листопада 2013 приїхав з друзями на Майдан. Жили в наметі, що звався «АйТі – намет». Людям надавали доступ до інтернету, а самі на барикадах боролися з Беркутом. 22 січня на Грушевського отримав поранення. Гумова куля влучила в око. Переніс 3 операції, око практично втратив.

Почалася війна, добровольцем пішов в батальйон «Донбас». Порадили друзі, сказали: «Найкращий батальйон». Занурився в військове життя, хоча в армії до цього не служив. Спочатку в навчальній роті, потім в резервній – через очі визначати в стройову роту командування не хотіло. Але в червні з хлопцями поїхав в Артемівськ, вже там потрапив в 1-шу штурмову роту. Були Артемівськ, Попасна, Лисичанськ, дрібні населені пункти. Перед Іловайськом базувалися в Курахово.

Потім був Іловайськ. В Іловайську стояли в школі. До речі, в підвалі школи ховалися мирні люди, їх захищали, допомагали продуктами. Важкого озброєння в батальйоні не було, але приєдналася група 93-й бригади, а у них було три БМП. Утримати Іловайськ не вдалося, проте сепаратисти відчули, що таке «Донбас». Тут отримав ще 2 поранення. Друге, 24 серпня під час штурму – в ногу, важке.

Після були 7 довгих місяців в госпіталі, реабілітація.

Указом № 1 від 4 червня 2015 р. нагороджений відзнакою “Народний Герой України”

created by