Волонтерська ініціатива "Станція Харків"

Волонтерська ініціатива “Станція Харків” Award

Волонтерська ініціатива «Станція Харків» (СХ) заснована 1 червня 2014 року звичайними харків’янами, які самоорганізувалися для допомоги мирним громадянам, які змушені покинути свої будинки в АР Крим, Донецькій та Луганській областях через окупацію Росією частини українських території. Місто Харків (мільйонник) межує з Луганською областю, тому прийняв найбільшу кількість переселенців в Україні.

Спочатку місцеві жителі підтримували внутрішньо переміщених осіб (ВПО або переселенців) інформаційно і надавали гуманітарну допомогу. Першим пунктом допомоги СХ в місті став маленький офіс. Люди приносили туди їжу, побутові речі, одяг, взуття, засоби гігієни і т.д. Там же допомогу могли отримати всі, хто її потребував. Пізніше (кінець липня 2014 г.), коли обстановка на Донбасі загострилася, і люди масово стали приїжджати до Харкова в місця транспортних розв’язок, жити та ночувати на залізничному вокзалі з дітьми та хворими людьми похилого віку просто на підлозі, волонтери організували перший в Україні транзитний пункт допомоги в центральному залі харківського вокзалі.

У пункті допомоги «Вокзал» волонтери чергували цілодобово, в серпні-вересні 2014 роки за підтримкою зверталися по 600 осіб на добу. Всім їм потрібно було допомогти тут і зараз: влаштувати на нічліг, знайти тимчасове житло, допомогти з госпіталізацією після обстрілів в дорозі, надати психологічну допомогу дорослим і дітям, купити необхідні і забуті вдома ліки для літніх людей, супроводити громадян з особливими потребами до поїзда або знайти їм місце для життя, нагодувати, так як люди приїжджали з підвалів з голодними дітьми, проконсультувати з питань відновлення документів, багато хто просто не встигав взяти з собою навіть паспорт або свідоцтво про народження дитини, тікаючи від обстрілів в халатах і тапочках, і т. д.

В цей же час паралельно існував стаціонарний пункт допомоги СХ в місті для тих, хто вже осів у Харкові. Коли стало зрозуміло, що війна з сусідньою державою затягнеться надовго, а українська влада не готова до вирішення соціальних проблем, волонтери створили кілька напрямків допомоги: гуманітарна, психологічна та юридична допомога, програма тимчасового поселення, навчання дорослих та дітей, перекваліфікація і працевлаштування, соціальний супровід , адресна допомога та багато інших.

В організації немає одного лідера, але є Координаційна рада, яка і приймає основні рішення. Координаторами стали волонтери, які взяли на себе відповідальність за одним або кількома напрямками допомоги.

Станом на 2017 рік в Харкові і області проживають близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб з території Донбасу та АР Крим. За неофіційними даними – в два рази більше.

З 2016 волонтери допомагають не тільки переселенцям, а й місцевим жителям, які потрапили в складні життєві обставини, сім’ям військових і загиблих Героїв.

У 2017 році, через три роки, СХ допомагають понад 70 активних волонтерів і тисячі небайдужих громадян України. Нашими партнерами стали багато відомих міжнародних організацій з Європи та США, допомога приходить від української діаспори з різних куточків світу. Волонтерам вдалося надати різнопланову допомогу понад 100 000 людям.

23 липня 2015-го року волонтерська ініціатива «Станція Харків» була нагороджена вищою недержавною нагородою – Орденом “Народний Герой України”.

У квітні 2016 року волонтерська ініціатива «Станція Харків» була відзначена престижною премією від Міжнародної гуманітарної організації Refugees International (США).

Оригінальний текст station.kharkov.ua “Волонтерство”

created by