Євген Тельнов (посмертно)

Євген Тельнов (посмертно) Award

20.11.1961 – 15.02.2015

Тельнов Євгеній Львович – помічник гранатометника відділення ручних протитанкових гранатометів гранатометного взводу 1-ї роти спеціального призначення 2-го батальйону спеціального призначення (резервного батальйону) «Донбас» Північного оперативно-територіального об‘єднання Національної гвардії України, солдат резерву.

Народився 20 листопада 1961 року в місті Кіровоград (нині – Кропивницький). З 1974 року навчався в середині школі № 17 міста Кіровоград, яку закінчив у 1979 році.

З 1980 року по травнь 1982 року проходив строкову військову службу у 472-му конвойному полку внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ СРСР (військова частина 7429, місто Київ).

Після звільнення у запас працював токарем на Кіровоградському заводі радіовиробів, з 1989 по липень 1991 року – лаштувальником верстатів з числовим програмним керуванням. Водночас, у 1984-1987 роках заочно навчався в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування за спеціальністю «Обробка металів різанням». З липня 1991 по лютий 1992 року працював інструктором зі спорту Кіровоградської радіотехнічної школи Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту (ДТСААФ). У подальшому займався підприємницькою діяльністю.

Взимку 2013-2014 років був активним учасником Революції Гідності.

10 червня 2014 року уклав контракт про проходження військової служби у резерві у складі батальйону спеціального призначення (резервного батальйону) «Донбас» Північного оперативно-територіального об‘єднання Національної гвардії України (військова частина 3027).

З 13 липня 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Позивний «Усач». Учасник боїв за визволення міст Артемівськ (нині – Бахмут) та Іловайськ Донецької області, а також міст Попасна та Лисичанськ Луганської області.

26 серпня 2014 року в ході боїв за місто Іловайськ Донецької області отримав осколкове поранення лівої руки, але не залишив підрозділ та продовжував виконувати бойові задачі.

29 серпня 2014 року під час виходу з «Іловайського котла» так званим «зеленим коридором», легковий автомобіль «УАЗик», в середині якого знаходився солдат резерву Тельнов, рухався у складі автоколони батальйону «Донбас» з села Многопілля в напрямку села Червоносільське Амвросіївського району Донецької області. На околиці села Червоносільске автоколона потрапила у засідку російсько-терористичних угрупувань. Обстріл колони українських військових вівся із заздалегідь підготовлених закритих позицій підрозділами Збройних Сил Російської Федерації.

В ході бою солдат Тельнов, який діяв у складі підрозділу, з ручного протитанкового гранатомета РПГ-7 знищив та підбив декілька одиниць техніки противника, які належали підрозділам Збройних Сил Російської Федерації. А саме було знищено один танк Т-72Б3 (6-а окрема танкова бригада ЗС РФ), одну бойову машину десанту БМД-2 та підбито один танк Т-72Б3 (6-а окрема танкова бригада ЗС РФ), одну бойову машину десанту БМД-2, яку згодом теж було знищено. Під час бою екіпаж даної техніки (військовослужбовці Збройних Сил Російської Федерації) було знищено або захоплено у полон.

Після бою, частина батальйону «Донбас» опинилася в оточенні поблизу села Червоносільске Амвросіївського району, після чого особовому складу було запропоновано здатися у полон. Євгеній Тельнов разом із невеличкою групою бійців «Донбасу» відмовився здаватися та пішов на прорив, зі зброєю в руках. І вже 31 серпня 2014 року дістався базового табору батальйону «Донбас» у місті Курахове Мар‘їнського району Донецької області.

У жовтні 2014 року на позачергових парламентських виборах балотувався як самовисуванець до Верховної Ради України по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 100 (Кіровоградська область). За результатами голосування набрав лише 2,64% голосів виборців і посів 11 місце серед 17 претендентів.

Після виборів, знову брав участь в антитерористичній операції на сході України. Учасник боїв поблизу міста Маріуполь Донецької області.

15 лютого 2015 року солдат резерву Тельнов загинув під час бою з російсько-терористичними угрупуваннями поблизу села Широкине Новоазовського району Донецької області.

25 лютого 2015 року похований на Алеї Слави Рівнянського кладовища міста Кіровоград (нині – Кропивницький).

21 серпня 2015 року в місті Кіровоград (нині – Кропивницький) на фасаді будівлі загальноосвітньої школи №17 (вулиця Комарова, 54), де навчався Євгеній Тельнов, йому відкрито меморіальну дошку.

19 лютого 2016 року розпорядженням Кіровоградського міського голови проспект Правди було перейменовано на вулицю Євгена Тельнова.

Указом Президента України №81/2017 від 27 березня 2017 року за виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі солдату Тельнову Євгенію Львовичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Нагороджений орденом «Золота Зірка» (27.03.2017; посмертно), орденом «За мужність» III ступеня (25.03.2015; посмертно), недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України» (01.10.2016; посмертно).

Залишились мати та дружина.

Джерело

created by