Андрій Снітко

Андрій Снітко (посмертно) Award

Снітко Андрій Володимирович – міліціонер батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України, рядовий міліції.

Народився 25 січня 1996 року в селі Гораймівка Маневицького району Волинської області. У віці 11 років хлопець залишився сиротою, після того виховувався у прийомній родині селища міського типу Маневичі Маневицького району Волинської області . З 2008 року навчався в загальноосвітню школу №1 селища міського типу Маневичі , яку закінчив у 2013 році та вступив до Інституту фізичної культури та здоров`я Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки міста Луцьк Волинської області.

З початком Революції Гідності, яка охопила всю країну, Андрій був активним її учасником. Та з початком бойових дій на сході України, він не зміг бути осторонь цих подій, пішов до військового комісаріату, щоб записатися добровільно до лав Збройних Сил України, але йому відмовили. Тоді він покинув навчання в університеті та поїхав до міста Києва, щоб записатися до складу добровольчого батальйону «Азов».

В травні 2014 року добровільно вступив до батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України. Під час служби в батальйоні «Азов» отримав позивний «Хома».

Брав участь в антитерористичній операції на сході України.

На протязі липня – серпня 2014 року брав участь у звільнені міста Маріуполь Донецької області, де проявив сміливість та мужність у ході виконання бойових завдань.

20 серпня 2014 року підрозділ, до складу якого входив Андрій “Хома” Снітко, виконував бойове завдання по звільненню міста Іловайськ Донецької області від терористів. Під час зачистки будинків, група бійців, на чолі з Андрієм, потрапила у засідку, та майже відразу їм під ноги впала граната. Андрій, не роздумуючи ні хвилини, впав на гранату і тим самим врятував життя двом своїм побратимам, ціною власного життя.

24 серпня 2014 року похований на кладовищі селища міського типу Маневичі Волинської області.

25 січня 2015 року у селищі міського типу Маневичі на фасаді будівлі загальноосвітньої школи №1 (вулиця Комарова, 6), де навчався Андрій Снітко, йому відкрито меморіальну дошку.

9 жовтня 2015 року рішенням Маневицької районної ради Волинської області присвоєно загальноосвітній школі №1 селища міського типу Маневичі ім’я Андрія Снітка.

18 грудня 2015 року рішенням сесії Маневицької селищної ради було перейменовано вулицю Карла Маркса на вулицю Андрія Снітка.

Нагороджений орденом “Народний Герой України” (26.03.2016; посмертно).

Указом Президента України №515/2016 від 21 листопада 2016 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу учаснику антитерористичної операції – Снітку Андрію Володимировичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Оригінальний текст Український меморіал

Більше інформації про героя:

Вікіпедія Снітко Андрій Володимирович

Книга пам’яті полеглих за Україну Снітко Андрій Володимирович («Хома»)

azov.org.ua ВІДВАЖНИЙ ГЕРОЙ З ПОГЛЯДОМ ДИТИНИ. ЙОГО ЗВАЛИ ХОМА

created by